Jaki blat do kuchni wybrać
W trakcie remontu kuchni musimy podjąć decyzje jaki blat do kuchni wybrać. Nie mówię tu tylko o kolorze blatu, jego grubości, ale przede wszystkim o materiale z którego będzie on zrobiony. Blatów jest dużo. Wszystkie mają swoje wady i zalety, różnią się ceną, wytrzymałością, jakością wykończenia, a przede wszystkim wizualnie. Nawet gdy mamy nieograniczony budżet na remont kuchni, to nie oznacza, że wybierzemy najlepszy blat kuchenny, ponieważ jest najdroższy. W tym przypadku tak to nie działa. Każdy blat kuchenny wymaga tego aby o niego dbać, specjalnie nie niszczyć, kroić na desce, a gorące naczynia stawiać na podstawkach. Niemniej jedne są bardziej wytrzymałem na cięcie, drugie mniej, jedne szybciej przyjmują barwiące płyny i trudniej je wyczyścić, a w innych nawet po kilku godzinach nie zachodzą żadne zmiany. Dlatego warto przeczytać ten artykuł: jaki blat do kuchni wybrać, oraz zapoznać się z tym filmem w którym przeprowadziłem test jakości blatów.
Jaki blat do kuchni wybrać?
Na rynku jest duży wybór blatów kuchennych. Najczęściej wybieranym jest blat kuchenny laminowany, lecz są również blaty drewniane, z naturalnych kamieni takich jak marmur, granit, czy trawertyn, oraz blaty kuchenne z konglomeratu. Omówimy sobie w tym artykule wszystkie wady i zalety danych blatów, abyś wiedział jaki blat do kuchni wybrać.
Blat kuchenny z laminatu
Jest to najczęściej wybierany blat do kuchni z kilku powodów. Przede wszystkim jest najtańszym blatem, jest odporny na ścieranie, na środki chemiczne i wodę. W miarę jest również odporny na temperaturę. Nie możemy stawiać na nim bardzo gorących garnków, maksymalnie do 160 stopni, ponieważ mogą zostawić ślad, ale ciepłe, a nawet bardzo ciepłe garnki nic z nim nie zrobią. Taki blat jest wykonany z płyty wiórowej zazwyczaj 38 mm i pokryty cienką warstwą laminatu.
Zobacz również najnowsze inspiracje kuchni: Pomysł na kuchnię
Kilka podstawowych wad i zalet blatów kuchennych z laminatu
Zalety blatu kuchennego z laminatu
– Pierwsza zaleta blatu laminowanego to cena. Jest to najtańszy blat kuchenny z omawianych
– Druga zaleta blatu laminowanego. Jest bardzo dużo wzorów i kolorów. Blat taki może imitować marmur, granit, naturalne drewno. Jest wykonywany w dziesiątkach kolorów i wzorów.
– Trzecia zaleta blatu laminowanego. Wiele wzorów jest wykonywanych głębszych na rozmiar aż 120 cm, dzięki czemu można je stosować na wyspach, czy wykonać z nich również parapet w oknie kuchennym.
– Kolejna zaleta blatu z laminatu to odporność na plamienie. Niebagatelna zaleta. Warto zobaczyć powyższy test który pokazał, że nawet po ośmiu godzinach nie wytartego wina i pozostawionej cytryny, nie wpłynęło na zabrudzenie takiego blatu.
– ostatnia zaleta blatu laminowanego jaką wymienię, to odporność na cięcie. Absolutnie nie polecam kroić na takim blacie, lecz jeżeli nam się zdarzy, to nie powinniśmy tak łatwo zniszczyć takiego blatu laminowanego.
Wady blatu kuchennego z laminatu
– Wadą blatu z laminatu jest to, że jest to sztuczny produkt, przez co nie wygląda tak ładnie jak np. naturalne drewno.
– Druga wada blatu laminowanego to to, że może go zniszczyć woda. Taki blat kuchenny jest wykonany z płyty wiórowej z cienką warstwą laminatu, którą niestety można uszkodzić. Jeżeli przypadkowo zniszczymy ten laminat, i woda się tam dostanie, to pod dłuższym czasie taka płyta może spuchnąć.
– Trzecia wada blatu z laminatu. Niestety każde łączenie takich blatów będzie widoczne. Jeżeli mamy kuchnię w kształcie litery „L”, lub chcemy z takiego blatu wykonać „nogę”, to będziemy widzieć połączenie, styk takich blatów.
Jeżeli jesteś przed remontem, to przeczytaj: Ile kosztuje remont kuchni
Drewniany blat kuchenny – Jaki blat do kuchni wybrać
Oprócz rodzaju drewna, możemy jeszcze wybrać sposób wykonania takiego blatu. Może to być blat z litego drewna, lub z klepek, czyli z drewna klejonego. Ta druga opcja jest zdecydowanie częściej wybierana, ponieważ taki blat kuchenny jest wytrzymalszy i zdecydowanie tańszy od blatu z drewna litego. Naturalny kuchenny blat drewniany jest piękny, często wybierany do stylu skandynawskiego, wiejskiego, rustykalnego, gdzie takie naturalne materiały bardzo ładnie się komponują. Ma on kilka zalet, lecz niestety należy o niego dbać, nie kłaść pokarmów barwiących, oraz impregnować go przynajmniej raz w roku.
Kilka podstawowych wad i zalet drewnianych blatów kuchennych
Zalety blatów drewnianych
– Pierwsza zaleta takiego blatu z drewna to to, że jest naturalny. Nic nie oszukuje, naśladuje. Słoje są naturalne przez co wygląda bardzo ładnie.
– Druga zaleta blatu do kuchni z drewna jest najważniejszą zaletą. Można taki blat naprawić. Jeżeli będzie on zrysowany, podziurawiony, to możemy go delikatnie zeszlifować i wylakierować na nowo.
Wady blatów kuchennych drewnianych
– Wadą blatów drewnianych jest, że łatwo je pociąć, dlatego konieczne jest używania desek do krojenia (zalecane oczywiście przy innych blatach kuchennych).
– Drugą wadą takich blatów jest to, że bardzo łatwo wsiąka w nie brud. Wystarczy, że na krótki czas zostawimy rozlane wino, kawałek buraka, czy cytryny, a pozostanie na nich ślad. Dlatego tak ważnym jest, aby taki blat był wcześniej zaimpregnowany i aby szybko wycierać wszystkie zanieczyszczenia.
– Wadą jest również to, że nie można na nich stawiać gorących garnków. Szybko potrafią się odkształcić.
Koniecznie zapoznaj się z artykułem: Zasady projektowania kuchni, oraz zobacz ten poradnik
Blat kuchenny z marmuru
Z pewnością nie raz słyszeliście, że do kuchni nie daje się marmurowych blatów. Że marmur w kuchni to zły pomysł, ponieważ jest on fatalny w utrzymaniu w czystości. Niestety po części to prawda, dlatego coraz rzadziej ten materiał jest wybierany do kuchni, niemniej przy odpowiednim dbaniu i odpowiednich zabiegach kosmetycznych, może on posłużyć nam przez wiele lat i pięknie wyglądać.
Wady i zalety blatów kuchennych z marmuru
Zalety marmurowych blatów
– Pierwszą zaleta blatu z marmuru którą wymienię, to jego barwa. Nieliczne naturalne kamienie mogą być prawie białe. Jeżeli ktoś chcę blat w kuchni mieć z naturalnego kamienia i jasny to jest to bardzo dobry wybór.
– Druga zaleta marmuru w kuchni, to to że jest naturalny. Nic nie zastąpi tych niepowtarzalnych żyłek na blacie, czy zróżnicowanego koloru.
Wady blatów z marmuru
– Pierwszą wadą i najważniejszą, to brak odporności na plamienie. Mimo impregnacji, należy uważać i szybko wycierać pozostałości po płynach, czy jedzeniu
– Druga wada marmurowego blatu to cena. Niestety jest to jeden z najdroższych blatów kuchennych
– Trzecia wada takiego blatu kuchennego jest również istotna. Należy odpowiednio o niego dbać, pielęgnować, impregnować i czynności te powtarzać.
– Ostatnia wada. Jest to blat zimny w dotyku
Najmodniejszy kolor kuchni? Niebieski. Zobacz ciekawe inspiracje: Niebieska kuchnia – inspiracje
Granitowy blat kuchenny – Jaki blat do kuchni wybrać
Jeżeli zastanawiacie się jaki blat do kuchni wybrać, a chcecie dać naturalny kamień, to z całą pewnością jest to dobry wybór. Jest to blat bardzo wytrzymały i na zarysowania i na plamienie. Ponadto wygląda bardzo ekskluzywnie, elegancko. Z całą pewnością nie jest tani i taki blat z granitu nie zamontujemy na własną rękę. Potrzeba specjalistycznych narzędzi i wprawy, aby dobrze go obrobić. Dlatego też blat z granitu w kuchni, czy w łazience będzie jedną z droższych opcji, ze względu na materiał jak i na robociznę.
Wady i zalety blatów kuchennych z granitu
Zalety granitowych blatów kuchennych
– Zaletą blatu z granitu jest to, że jest bardzo wytrzymały materiał na cięcie. Nawet po wielu latach nie widać na nim śladów noża.
– Drugą bardzo ważną zaletą granitowego blatu będzie odporność na plamienie. Warto zobaczyć wspomniany film, aby stwierdzić jakie są różnice pod tym względem przy blatach marmurowych i granitowych.
– Trzecia zaleta granitowego blatu, to jego jakość. Widać od razu że jest to materiał elegancki i ekskluzywny.
Wady granitowych blatów kuchennych
– Najważniejszą wadą blatu z granitu jest cena. Jest to kamień naturalny, dlatego jest drogi.
– Drugą wadą takiego blatu jest konieczność skorzystania ze specjalisty przy jego montażu. Musi on specjalnymi urządzeniami wyciąć otwór pod baterię, zlew, czy płytę
– Do wad takiego blatu z granitu należy zaliczyć, to, że jak każdy kamień naturalny, jest on zimny w dotyku.
Blaty kuchenne ze spieków kwarcowych
Spiek kwarcowy to bardzo cienkie (3-3,5 mm) i wielkie płyty. Są to materiały składające się wyłącznie z naturalnych minerałów takich jak piasek kwarcowy, skały granitowe, iły łupkowe oraz pigmenty ceramiczne. Spieki kwarcowe powstają w procesie mielenia, prasowania oraz wypiekania w specjalnych, piecach. Blaty ze spieku kwarcowego są w dużych wymiarach, dzięki czemu możemy obyć się bez łączeń. Dzięki swojej niewielkiej grubości są bardzo lekkie.
Blaty kuchenne ze spieków kwarcowych są odporne na zarysowania. Nie są nasiąkliwe i są plamoodporne, ponieważ blaty ze spieku kwarcowego mają nasiąkliwość tylko– 0,1-0,3% co jest ich wielką zaletą.
Wady i zalety blatów kuchennych ze spieku kwarcowego
Zalety blatu ze spieku kwarcowego
– Główną zaletą blatu ze spieku kwarcowego jest jego odporność na plamienie (nasiąkliwość, tylko 0,1-0,3%)
– Drugą zaletą takiego blatu jest odporność na zarysowania
–Trzecia zaleta blatu ze spieku jest to, że są cienkie, mogą mieć tyko 3-3,5 mm, przez co są lekkie
Wady blatu ze spieku kwarcowego
– Główną i jedyna wadą jaką wymienię, to jego cena. Jest to produkt sztuczny, a jednak nietani.
Przeczytaj: Jak zaprojektować wąska kuchnię w bloku
Akrylowe blaty kuchenne – Jaki blat do kuchni wybrać
Akrylowe blaty kuchenne, czy inaczej konglomeraty z akrylu, to blaty które mają kilka cennych zalet, lecz również dwie wady które są bardzo istotne. Przede wszystkim blaty te można pod wpływem ciepła kształtować jak chcemy. Można z nich wykonywać zlewozmywaki wraz z blatem, bez żadnych łączeń, można zejść blatem w dół, czy zrobić blat owalny. Dzięki temu, że jest to materiał plastyczny możemy go kształtować wedle naszych upodobań.
Ponadto posiada on wiele kolorów, w tym takie mniej oczywiste, jak żółty, czerwony, zielony, niebieski i wiele, wiele innych. Niestety ze względu na swoją plastyczność, należy zachować szczególna uwagę przy jego użytkowaniu.
Wady i zalety blatu kuchennego z akrylu
Zalety blatu kuchennego z akrylu
– Główną zaleta takiego blatu jest to, że jest on plastyczny, dzięki czemu taki blat kuchenny możemy zrobić w różnych formach i to bez widocznych połączeń
– drugą zaletą blatu akrylowego to są kolory. Jest wiele kolorów, oraz imitacji naturalnych materiałów
– trzecia zaleta blatu z akrylu. Ma małą nasiąkliwość, przez co jest odporny na plamienie
– Ostatnia ważna zaleta. Jest to blat ciepły w dotyku.
Wady blatu kuchennego z akrylu
– Główna wadą takiego blatu jest brak odporności na temperaturę. W związku z tym, że można go formować pod wpływem ciepła, to niestety można taki blat zniekształcić gdy postawi się na nim gorący garnek.
– Druga istotna wada blatu a akrylu. Jest to blat miękki, podatny na zarysowania.
– Trzecia wada, to cena. Jest to produkt sztuczny, a jednak drogi.
To również może Cię zainteresować: Jak urządzić małe mieszkanie w bloku
Blat kuchenny z konglomeratu kwarcowego
Ostatni blat kuchenny który wymienię, to blat z konglomeratu kwarcowego. Jest on wykonany w 93-96% z mielonego naturalnego kwarcu i około 4-7% z żywicy epoksydowej (czyli takiego plastyfikatora), które wraz z pigmentami nadają mu oryginalnej kolorystyki. Taki blat kuchenny łączy w sobie kamień naturalny i konglomerat plastyczny. Kwarce posiadają bardzo dużą wytrzymałość na ściskanie, ścieranie i małą nasiąkliwość na poziomie 0,03 %, czyli jest odporny na plamienie. Są odporne na kwasy i zasady, płyny takie jak wino, ocet, sok z cytryny, kawa, napoje gazowane. Blat kuchenny z konglomeratu kwarcowego jest bardzo dobrą alternatywą do granitu.
Wady i zalety blatu kuchennego z konglomeratu kwarcowego
Zalety blatu z konglomeratu kwarcowego
– Główną zaletą blatu z konglomeratu jest bardzo mała nasiąkliwość, jest plamoodporny.
– Drugą zaletą takiego blatu jest odporność na zarysowania
– Trzecia zaleta blatu z konglomeratu kwarcowego. Można je wybarwiać nawet na jednolity kolor. Bardzo dobra alternatywa dla jasnych marmurów.
– Kolejną zaletą jest większa możliwość ich formowania, przez co możemy łączyć zlewozmywak z blatem bezspoinowo, prawie niewidocznie.
– Ostatnia zaleta którą wymienię, to to, że w przeciwieństwie do blatów z kamienia naturalnego są one ciepłe.
Wada blatu z konglomeratu kwarcowego
– Jedyną wadą takiego blatu jest cena. Miał on być alternatywą do granitu, niestety nie jest. Jest to drogi blat, niemniej godny polecenia.
Jaki blat do kuchni wybrać? Mam nadzieję, że powyższe podsumowanie pomogło w wyborze blatu do kuchni. Z całą pewnością musimy zwrócić uwagę na budżet jakim dysponujemy. Jeżeli chcemy przeznaczyć więcej pieniędzy na blat do kuchni, to bardzo dobrą alternatywą jest granit, spiek kwarcowy, czy blat z konglomeratu kwarcowego. Jeżeli nie chcemy wydawać za dużo na blat, to bardzo dobrym wyborem będzie blat z laminatu. Jednak gdy oczekujemy czegoś naturalnego i nie boimy się pielęgnacji takiego blatu, to bardzo dobrym wyborem będzie drewniany blat w kuchni. Tak więc podstawową odpowiedzią jaki blat do kuchni, będzie odpowiedź na pytanie, jakie chcemy aby on spełniał parametry techniczne, oraz jakim budżetem dysponujemy.
Jeżeli macie wybrany już blat do kuchni, to zobaczcie co warto zastosować w kuchni między meblami: Co na ścianę do kuchni
Zobaczcie setki zdjęć z inspiracjami kuchni