Właśnie fronty, blaty, korpus, ale również uchwyty czy systemy otwierania szafek i szuflad wpływają na trwałość mebli kuchennych. We wcześniejszych artykułach opisałem już na co zwrócić uwagę przy wyborze blatów, jaki blat do kuchni będzie najsolidniejszy, jaki najtańszy, a jaki szybko może się poplamić, dlatego teraz zajmiemy się frontami i odpowiemy na to pytanie jakie fronty do kuchni wybrać, kierując się finansami, jakością i wyglądem. Opiszę dokładnie wady i zalety frontów kuchennych.

Rodzaje frontów kuchennych

Poniżej wymienię najpopularniejsze fronty:

–  fronty kuchenne lakierowane na wysoki połysk

– fronty kuchenne lakierowane matowe

– fronty kuchenne akrylowe

– fronty kuchenne z forniru

– fronty kuchenne laminowane

– fronty kuchenne MDF z powłoką PCV

– fronty kuchenne drewniane

– fronty kuchenne szklane

Poniżej opiszę każdy model po kolei. Podam wady i zalety frontów kuchennych, czym się od siebie różnią, oraz z jakim problemem możecie się spotkać w trakcie użytkowania takich frontów kuchennych. Wierzę, że po zakończeniu tego artykułu, sami będziecie wiedzieli jakie fronty do kuchni wybrać, aby cieszyć się z niej przez lata. Niemniej ja również krótko podsumuję co wg mnie jest dobrą alternatywą, co polecam, a co nie koniecznie. Na wasze potrzeby nagrałem również odcinek w którym zrobiłem test frontów kuchennych i pokazałem jak się zachowują gdy je poplamimy, czy porysujemy. Zapraszam, odcinek poniżej.

Fronty kuchenne lakierowane -wady i zalety frontów kuchennych

Prawdą jest, że fronty na wysoki połysk wypadły na ten moment z mody. Nie oznacza to, że w ogóle nie są wykonywane, są lecz znacznie rzadziej, niż jeszcze dwa lata temu. Straciły na popularności, na rzecz frontów lakierowanych w macie, oraz w dużej mierze zastąpiły je fronty arylowane.

Zalety frontów kuchennych lakierowanych

Ne bez przyczyny fronty te co jakiś czas wracają do łask i długo się w nich utrzymują. jakie zalety mamy takich frontów?

– Niezliczona ilość kolorów. Z cała pewnością coś dla siebie wybierzemy

– Nie ma żadnych „doklejek” na bokach frontów, całość jest wylakierowana

– możemy zrobić taka kuchnie bez uchwytowo (wyfrezowane uchwyty)

– duża odporność na wilgoć

– odporność na promienie UV

– w małych pomieszczeniach fronty lakierowane na połysk odbijają światło przez co optycznie ją powiększają

– duża zaleta frontów lakierowanych to możliwość ich naprawy nawet po latach

Wady frontów kuchennych lakierowanych

– Niestety łatwo je zarysować

– Przy słabej jakości frontów lakierowanych mogą powstawać odpryski

– Jeżeli lakier jest nienajlepszy, to pod wpływem UV może żółknąć

Fronty lakierowane na wysoki połysk

Fronty lakierowane na wysoki połysk. Projekt: Елена Березина

Fronty kuchenne akrylowe – Jakie fronty do kuchni

Fronty kuchenne z akrylu są często zamiennikiem frontów lakierowanych. Nic dziwnego. Mogą „błyszczeć” tak samo jak fronty na wysoki połysk, a przy tym te najnowsze są zdecydowanie trwalsze od lakieru, szczególnie kiepskiej jakości. Fronty akrylowane są wykonane na bazie płyty MDF oklejonej dwustronnie matą akrylową. Jedna ze stron jest pokryta akrylem na wysoki połysk i zabezpieczona folią ochronną, druga pozostaje matowa. Powłoka akrylu jest bardziej odporna na zarysowania od lakieru, lepiej również odbija światło.

Zalety frontów kuchennych akrylowych

– bardzo dobrze odbija światło

– akryl jest bardziej odporny na uderzenia i zadrapania

– powinien być trochę tańszy od lakieru, szczególnie przy dużych powierzchniach np. w szafach

– są łatwe w utrzymaniu w czystości

Wady frontów kuchennych akrylowych

– nie można wyfrezować w nich uchwytów, tak jak to się robi w lakierze

– boki takiej płyty MDF są dodatkowo akrylowane, ten akryl jest naklejany na boki, przez co może być widoczna mała doklejka

– finansowo jest bardzo zbliżony do frontów kuchennych lakierowanych, szczególnie w kuchni, nie na szafach

– ograniczona ilość kolorów (jak dla mnie duży minus)

Fronty akrylowe różnią się tym od lakieru, że ich bok nie jest wraz z przodem w całości oklejony, a są one doklejane. Przez co tak jak w laminacie może taki bok się odklejać, jeżeli był źle wykonany i w łączeniach zbierać się brud (nie spotkałem się jeszcze aby się odklejał, lecz istnieje takie ryzyko). Dlatego tak ważne jest aby akryl oklejać dobrą okleiniarką laserową. Wtedy nie będziemy mieli z czymś takim do czynienia.

Fronty akrylowe

Fronty akrylowe. Projekt Pracownia Projektowa Jamuła Sławomir

Fronty kuchenne fornirowane

Fronty fornirowane są wykonane z płyty wiórowej (18mm) i oklejone fornirem (okleiną naturalną). Może to być fornir z drzewa egzotycznego, lub  z naszych rodzimych drzew. Nie do końca jest to alternatywa do frontów drewnianych, ponieważ zazwyczaj takie fronty wybieramy do kuchni bardziej nowoczesnych, skandynawskich, czy minimalistycznych. drewno jednak zdecydowanie bardziej nadaje się do kuchni klasycznych. Fronty z forniru również pokrywa się lakierem (matowym, lub w połysku), przez co stają się one zdecydowanie bardziej wytrzymałe.

Zalety frontów kuchennych fornirowanych

– odporne są na promienie UV

– można w nich wyfrezować uchwyt (jak w lakierze)

– Nie ma żadnej doklejki z boku płyty jak w przypadku akrylu, lub laminatu

– fronty takiej wyglądają jak naturalne drewniane

– są łatwe w utrzymaniu w czystości

Wady frontów fornirowanych

– są to jedne z najdroższych frontów. droższe od lakieru

– są one dosyć miękkie (jak drzewo), przez co łatwo je można uszkodzić

jaki front do kuchni

Fronty z forniru. Projekt: Ася Бондарева

Fronty kuchenne laminowane – Jakie fronty do kuchni

Fronty laminowane są bardzo często wybierane do kuchnie, przede wszystkim ze względu na swoją cenę. Niemniej nie jest to jedyna zaleta tych frontów. jest to ten sam materiał z którego wykonuje się korpus mebli kuchennych. Boki tych frontów są okleinowane dodatkowo, przez co może w łączenie takie wchodzić brud, oraz okleina taka może niestety z czasem się odklejać, szczególnie przy zmywarkach. Plus jest taki, że można to samemu naprawić.

Zalety frontów kuchennych laminowanych

– bardzo duży wybór wzorów i kolorów

– są to najtańsze fronty kuchenne

– łatwe w utrzymaniu czystości

– można samemu naprawić obrzeże laminatu

– w miarę wytrzymałe na uderzenia

Wady frontów kuchennych laminowanych

– istnieje możliwość, że pod wpływem pary odklei się obrzeże

– w łączenie frontu z obrzeżem, może wejść brud – widoczne szczególnie przy jasnych kolorach

– nie ma możliwości wyfrezować uchwytu w takim froncie

Fronty laminowane

Fronty laminowane. Projekt: ARCHITECTS INTERER

Fronty kuchenne MDF z powłoką PCV

Fronty te są wykonane z płyty MDF na którą nakładana jest folia PCV. Jak zwykle, ma to kilka zalet, ale również i wad. Folie te łatwo poddają się kształtowaniu, dzięki czemu udaje się nimi powlekać nawet skomplikowane kształty. Niestety nie są one odporne na bardzo wysoka temperaturę. Dużym plusem jest, że folia jest przyklejana jednocześnie z przodu i na bokach, co wygląda zdecydowanie estetyczniej.

Zalety frontów kuchennych MDF z powłoką PCV

– bardzo duży wybór kolorów i wzorów

– kanty mogą być delikatnie zaokrąglone

– Folia gwarantuje powtarzalność wzorów i kolorów

– brak doklejki na bokach frontów

– możliwość wykonania w nich frezów i różnych kształtów

Wady frontów kuchennych MDF z powłoką PCV

– ma niską odporność na temperaturę (problem przy sprzęcie AGD)

– folii odklejonej już z powrotem nie przykleimy

– przy wymiarach niestandardowych musimy dopłacić nawet 15% więcej

jakie fronty do kuchni wybrać

Fronty z MDF. Projekt wykonała: Evgenia Belkina

Fronty kuchenne drewniane – Jakie fronty do kuchni

Fronty drewniane do kuchni bardzo dobrze się sprawdzą w stylu wiejskim, rustykalnym, ale również skandynawskim. Drewno zawsze ma tą podstawową zaletę, że jest naturalne i bardzo ładnie wygląda. Najczęściej wykonywane są z dębu, olchy, brzozy lub sosny. Dostępne są w wielu wzorach i kolorach ( są wybarwienie). Fronty drewniane przetrwają zdecydowanie dłużej niż te na bazie płyty wiórowej czy MDF. Pamiętajmy jednak należy, że drewno jest narażone na wyginanie, zsychanie, wypaczanie czy zmianę barwy i dodatkowo bardziej obciąża zawiasy. Należy pamiętać, że o fronty drewniane musimy szczególnie dbać, lecz odwdzięczą nam się swoim wyglądem i solidnością

Drewno takie można wybarwiać, lecz jeżeli chcemy mieć kolor naturalny z lakierem bezbarwnym to zwróćmy uwagę jakie drew ma jaka naturalną barwę.

Barwy drewna:

– barwa zbliżona do białej – jodła, świerk, osika, grab, buk, klon, jawor,

– barwa żółta – brzoza, limba,

– barwa brunatna – dąb, jesion, wiąz,

– różne odcienie barwy czerwonej – cis, modrzew, sosna, wiśnia, śliwa,

– barwa zielonkawa – grochodrzew,

– barwa zbliżona do czarnej – orzech, heban.

Zalety frontów kuchennych drewnianych

– naturalny wygląd

– są bardzo solidne jeżeli o nie odpowiednio dbamy

– można je wygiąć w łuk

– można je naprawić

– jest dużo wzorów i może być dużo kolorów

Wady frontów kuchennych drewnianych

– drewno mimo lakieru jakim może być pokryty jest miękkie i łatwo je uszkodzić

– jest to jeden z najdroższych frontów kuchennych

– drewno te może się wyginać, wypaczać podczas wysychania

Fronty drewniane

Fronty drewniane. Projekt: Studio wnętrz ZOOI

Fronty kuchenne szklane – Jakie fronty do kuchni wybrać

Fronty takie są bardzo ciekawą alternatywą do lakieru, oraz akrylu. Plusem ich jest to, że bardziej odbija światło, jest bardzo dużo kolorów (możemy je polakierować zgodnie ze wzornikiem RAL) i co najważniejsze są bardziej odporne na zarysowania niż akryl, czy lakier. Nie ma co się łudzić, odciski palców również tutaj będą widoczne 🙂 Szkło takie może być nakładane na płytę wiórową bądź montowane w ramce aluminiowej

Zalety frontów kuchennych szklanych

– odporne na zarysowania

– można je polakierować na kolor taki jaki chcemy

– nie osiada na nim kurz

– mogą być duże formaty takich frontów

Wady frontów kuchennych szklanych

– Fronty takie nie są tanie, płacimy za szkło, ale również za płytę, lub za ramkę aluminiową

– nie każdemu podoba się że są w ramce aluminiowej (widać od czoła)

– mocno widać odciski palców szczególnie na ciemnych kolorach

– może się potłuc, lecz nie jest to łatwe w zrobieniu i nie rozpija się ono na części jak szklanka, tylko tak samo jak szyba samochodowa (powstaje pajęczynka)

 

Podsumowanie. Jakie fronty do kuchni wybrać?

Od tego jakie fronty wybierzemy w dużej mierze zależy jak dana kuchnia będzie wyglądała i jak się będzie sprawowała. Jak widać powyżej, wybór jest naprawdę duży. Przede wszystkim przed decyzją zastanowiłbym się nad tym czy ta kuchnia ma mi posłużyć kilka lat, czy kilkanaście. Czy to mieszkanie będzie pod wynajem, czy docelowe dla mnie. Czy lubię naturę i jaki styl ma mieć nie tylko kuchnia, ale i całe mieszkanie, czy dom. Oczywiście ważnym argumentem będzie również budżet jakim dysponujemy.

Jeżeli wiem, że pomieszkam w takim mieszkaniu tylko kilka lat, lub ma to być mieszkanie pod wynajem, z cała pewnością wybrałbym fronty laminowane. Są to najtańsze fronty, a tak naprawdę widzę więcej ich zalet niż wad. Główna wada, to to, że okleina z boku może się odklejać. jasne, ok, ale nie zdarza się to bardzo często, a gdyby nawet, to sam mogę to naprawić za kilkanaście złotych.

Gdyby zależało mi na wyborze kolorystyki, to z pewnością wybrałbym lakier, lub szkło. Jeżeli jednak lubię naturę to fornir, lub drewno. tak samo gdybym chciał wykonać wnętrza np. w stylu rustykalnym. Wtedy postawiłbym na fronty drewniane, lub z folią PCV (w zależności od mojego budżetu).

Mam nadzieję, że teraz wiecie jakie fronty do kuchni wybrać, które będą dla Was najbardziej odpowiednie i które fronty kuchenne najbardziej się sprawdzą w waszej kuchni. Jeszcze raz zachęcam do zobaczenia powyższego odcinka, oraz do przeczytania artykułu co położyć na ścianę w kuchni.

Marek Suchocki

Zdjęcie tytułowe, projekt: Angelina Alekseeva